A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 02.02.2021 14:07
Кількість переглядів: 332

В Україні вперше за три роки зафіксовано спалах пташиного грипусталося це на приватному підприємстві “Хутір” у селі Бугаків Немирівського району Вінницької області.

Вірус H5N8, який часто переносять перелітні дикі птахи, останніми тижнями поширився у Східній ЄвропіВід нього постраждали ферми та домашня птиця у ПольщіРумуніїСловаччиніЧехії та Угорщині.

Що таке курячий (пташинийгрип?

Пташиний грип – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Як поширюється пташиний грип серед птахів?


Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом.

Симптоми пташиного грипу у свійській птиці.

Інфекція серед свійській птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

ДО ГРИПУ  сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом  інфекції  є хвора  і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця  без клінічних  ознак захворювання. Дикі  качки, крячки, лебеді, чайки та іншої види перелітної птиці.

Шановні громадяни при будь-якій підозрі або  невластивій поведінці  птиці  чи її загибелі звертайтеся  до Кіровоградської районної державної лікарні ветеринарної медицини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь