A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ЗБИРАННЯ НАСІННИЦЬКИХ ПОСІВІВ РАННІХ ЗЕРНОВИХ: ЯК МІНІМІЗУВАТИ ВТРАТИ

Дата: 20.07.2021 16:29
Кількість переглядів: 330

Збирання врожаю, а особливо з насінницьких посівів – найбільш відповідальний період у технології вирощування зернових культур. Головна вимога при проведенні даного заходу полягає в тому, щоб зібрати біологічний урожай при мінімальних втратах, зберігши високі посівні якості.

Успішне проведення жнив у непростих погодних умовах поточного року залежить від чіткої організації праці, правильного визначення технології, строків і способів збирання з урахуванням біологічних особливостей сортів. Важливим фактором є оцінка стану достиглих полів, визначення очікуваної врожайності, врахування соломистості, забур’яненості та полеглості хлібостою, наявність збиральної техніки.

Насінницькі посіви ранніх зернових культур збирають як прямим комбайнуванням, так і роздільним способом. Перший використовується при рівномірному дозріванні насіння на низькорослих та відносно чистих посівах, а також за нестабільних погодних умов. Пряме комбайнування зернових культур проводять при повній стиглості насіння. В інших випадках збирання проводиться роздільним способом. При роздільному збиранні насіння, як правило, травмується менше, ніж при прямому, проте у дощові роки більш високоякісне насіння одержують при прямому комбайнуванні. Передчасне скошування у валки призводить до одержання щуплого насіння, а запізніле супроводжується великими втратами і погіршенням якості насіння.

З метою запобігання видового і сортового засмічення та збереження високих посівних якостей насіння під час його збирання необхідно вживати наступних заходів:

- насамперед скласти план проведення збиральних робіт, аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох і більше сортів однієї культури або важковідокремлюваних культур;

- починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайну, а намолочене при цьому збіжжя використати на товарні цілі;

- контролювати ступінь травмування насіння, а для цього обмолот слід проводити в оптимальні строки та на понижених швидкостях, обороти барабана та зазори молотильних агрегатів комбайна повинні бути відповідно відрегульовані;

- перевозити насіння від комбайна тільки закріпленим за ним транспортом тим полем, де посіяний даний сорт;

- комбайни і транспорт ретельно очищати після закінчення збирання на цьому ж полі, використовуючи компресор;

- організувати вхідний контроль за насінням, яке надходить на тік від комбайнів, розміщувати його слід таким чином, щоб запобігти змішуванню з іншими сортами та культурами;

- не допускається одночасне надходження на тік і в складські приміщення насіння і товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів;

- в короткі терміни провести первинну очистку, адже очищення насіннєвого матеріалу від зелених частин рослин або бур’янів та інших решток, що підвищують його вологість, дасть змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.

Подальше очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних пересувних машинах, потокових лініях, насіннєвих комплексах. При цьому потрібно дотримуватися наступних технологічних режимів: не допускати перевищення швидкості руху робочих органів; максимально скоротити транспортувальну систему; не допускати падіння насіння з великої висоти; не допускати збільшення кількості пропусків насіння через очисні машини; правильно добирати решета.

Кожна партія очищеного насіння складається і зберігається окремо та повинна пройти перевірку посівних якостей.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Кіровоградщини за телефоном +380501717369. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь