A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Пам’ятка населенню – Лептоспіроз

Дата: 21.04.2022 08:26
Кількість переглядів: 208

Лептоспіроз - це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють на це захворювання як люди, так і тварини. Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів, а для людей, в більшості випадків, закінчується смертю, особливо при пізньому зверненні за медичною допомогою.

Як здійснюється зараження?

Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Для людини додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому ґрунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво - при кип’ятінні. Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, як літньому, так і зимовому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших. З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати часи свого захворювання): у здорової на вигляд людини з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо нижніх кінцівок, настільки, що людина не може встати на ноги – це одне з найхарактерніших ознак захворювання. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають тяжкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. Смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання, при тяжкому перебігу. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.

Як вберегтися від лептоспірозу?

Запобіжні заходи повинні бути спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку, а саме - знищення пацюків і мишей з метою попередження захворювання лептоспірозом як людей, так і тварин. При догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом (це рукавиці, халат, чоботи). Боротьба з гризунами, які є довготривалими носіями лептоспір та виділяють їх із сечею в навколишнє середовище, повинна проводитися всіма доступними засобами (капкан, пастка, приманка). Для недопущення передачі інфекції харчовим шляхом, не вживайте сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ; не пийте не кип’ячене молоко, необхідно захищати продукти харчування від доступу гризунів, не вживати овочі і фрукти не митими. Не допускати випас великої рогатої худоби на берегах водоймищ та не ловити рибу в заборонених місцях. Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання.

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області наголошує, якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри та склер, крововиливи в сітківку ока тощо), при найменшій підозрі необхідно у той же час негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь