A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Питання – відповідь

Дата: 12.05.2022 10:34
Кількість переглядів: 128

 

Чи може бути призначена допомога по безробіттю внутрішньо переміщеній особі за відсутності належної інформації про страховий стаж?

 

Питання призначення допомоги по безробіттю врегульовані нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. Одним із ключових моментів при її призначенні є наявність відповідних документів та даних у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022) доповнено розділ VIII “Прикінцеві положення” вищевказаного Закону пунктом 3-3. Цей пункт, зокрема, містить норму, що під час дії воєнного стану внутрішньо переміщеній особі, яка не має документів про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату, допомога по безробіттю призначається з урахуванням інформації, що міститься у державних інформаційних реєстрах.


 

До отримання всіх необхідних відомостей, допомога по безробіттю призначається у мінімальному розмірі (наразі це 1 тисяч грн), а загальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 календарних днів.

Після надходження необхідних відомостей тривалість виплати допомоги та її розмір переглядаються відповідно до законодавства.

 

З якого дня призначається допомога по безробіттю?

 

Питання призначення допомоги по безробіттю врегульовані нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (далі - Закон).

Частиною 3 статті 22 Закону визначено, що допомога по безробіттю виплачується з восьмого дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Враховуючи негативний вплив коронавірусу на стан ринку праці, необхідність посилення соціального захисту безробітних під час карантину, розділ VIII “Прикінцеві положення” Закону доповнено пунктом 3-2, який, серед іншого передбачає, що допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного (в період карантину).

Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022) доповнено розділ VIII “Прикінцеві положення” Закону пунктом 3-3, який, зокрема, містить норму аналогічну карантинній – під час дії воєнного стану допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Примітка. Із чинною редакцією Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” є можливість ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України.

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1533-14#Text

Чи може переселенець припинити трудові відносини без відвідування роботодавця?

 

За стандартними правилами працівник вирішує питання звільнення з роботи безпосередньо з роботодавцем. В умовах запровадження воєнного стану, в областях де проводяться (проводились) активні бойові дії, громадяни (які прийняли рішення переїхати в іншу місцевість) не завжди мали можливість написати заяву на звільнення, узгодити це питання з роботодавцем та отримати трудову книжку із внесеним записом про звільнення.

Якщо такі громадян (за умови, що вони переїхали в іншу місцевість, не виконують роботу дистанційно і фактично припинили трудові відносини) мають намір звільнитися з роботи (для пошуку нової роботи за сприянням державної служби зайнятості в якості зареєстрованого безробітного, отримання права на допомогу по безробіттю), вони можуть вирішити таке питання у встановленому порядку.

Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022) внесено зміни до законів “Про зайнятість населення” та “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” в частині припинення трудових відносин.

Нормами статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (із змінами, ознайомитись з повним текстом можна на вебпорталі Верховної Ради України) визначено, що внутрішньо переміщена особа (яка не мала можливості припинити трудовий договір відповідно до пункту 1 статті 36, статей 3839 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором за попереднім місцем проживання) має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до базового центру зайнятості (філії обласного центру зайнятості) за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Форма такої заяви затверджена наказом Державного центру зайнятості від 07.05.2022 № 45 (ознайомитись з цією формою можна в центрах зайнятості).

Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

При цьому центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними) та територіальні органи Пенсійного фонду України та державної податкової служби.

Примітка. Слід зазначити, що схожа процедура була передбачена і раніше нормами статті 7 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” (в редакції до змін). Але вона передбачала нотаріальне завірення підпису працівника і була трохи складнішою за процедурою.

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18#Text

 

Чи є робота, що не потребує кваліфікації, підходящою для безробітного під час дії воєнного стану?

 

Правові підстави, що визначають критерії підходящої роботи, визначені статтею 46 Закону України “Про зайнятість населення”. Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022, з текстом Закону можна ознайомитись на вебсторінці Верховної Ради України) доповнено прикінцеві положення вищезазначеного Закону новими нормами, що визначають вказані критерії під час дії воєнного стану.

Так, підходящою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка не потребує кваліфікації (спеціальності), професійної підготовки, або робота, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці. Такі критерії поширюються на осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, та на осіб, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу.

Слід зазначити, що протягом відповідних перших 30 календарних днів підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії/професіям (спеціальностям), кваліфікації особи, а також набутою нею за період своєї трудової діяльності досвіду роботи.

 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2220-20#Text

 

Чи є підставою для припинення виплати допомоги по безробіттю тривале перебування за кордоном?

 

Правові підстави для припинення виплати допомоги по безробіттю врегульовані статтею 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» (набрав чинності 07.05.2022) доповнено прикінцеві положення вищезазначеного Закону новою нормою, яка передбачає, що на період дії воєнного стану ще однією підставою для припинення виплати є перебування безробітного за кордоном понад 30 календарних днів.

Також законом про зміни доповнено аналогічними положеннями і прикінцеві положення Закону України «Про зайнятість населення» (у частині припинення реєстрації безробітного).

Подати заяву про припинення реєстрація безробітного (що пов’язано з припиненням виплати допомоги по безробіттю) особа може, серед іншого, скориставшись засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія). Дана послуга реалізована у розділі «Громадянам» – «Пенсії, пільги та допомога» – «Скасування статусу безробітного».

Детальніше за посиланням: https://diia.gov.ua/services/skasuvannya-statusu-bezrobitnogo

 

Які зміни відбуваються у законодавстві про працю?

 

Як вже було зазначено раніше, з 24.03.2022 набрав чинності Закон України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” (інформація про цей Закон розміщувалась на нашій сторінці). Верховна Рада України і в період дії воєнного стану продовжує законотворчу роботу, приймає відповідні рішення, які стосуються врегулювання відносин праці, зайнятості як під час дії такого стану, так і щодо врегулювання постійних правовідносин.

Так, 21.04.2022 прийнято Закон України № 2215-IX “Про дерадянізацію законодавства України”. Текст цього Закону (без додатків) надруковано в газеті “Голос України” № 98 06.05.2022 (додатками є переліки актів органів державної влади і органів державного управління Союзу РСР (додаток № 1) та Української РСР (Української СРР, додаток № 2), що не застосовуються на території України (крім окремих їх положень)).

Законом України від 21.04.2022 № 2215-IX також внесено зміни до Кодексу законів про працю України (далі - Кодекс).

Можемо нагадати, що Кодекс законів про працю Української РСР (в 1992 році в назві слова “Української РСР” замінено на слово “України”) було затверджено Законом Української РСР від 10.12.1971 № 322-VIII та надано йому чинності з 01.06.1972. В Кодекс внесено значну кількість змін як під час існування Української РСР, так і в період незалежності України. Але окремі його положення все ще були викладені в пострадянському стилі.

Так, тільки зараз в тексті Кодексу слова “власник (мається на увазі власник підприємства, установи, організації) або уповноважений ним орган” (та інші інтерпретації цієї фрази) замінено на слово “роботодавець”, слово “трудящих” замінено на слово “працівників”, слова “народного господарства” замінено на слова “економіки України”.

Обласний центр зайнятості найближчим часом має на меті викласти на нашій сторінці інформацію про інші зміни у Кодексі, переважно пов’язані зі сферою зайнятості населення.

Примітка. Ознайомитись з повним текстом Закону України від 21.04.2022 № 2215-IX (з додатками) можна на вебсторінці редакції газети “Голос України”.

 

http://www.golos.com.ua/article/359646

 

Які зміни відбулися у законодавстві сфери зайнятості під час дії воєнного стану?

 

07 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 21.04.2022 № 2220-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (далі – Закон від 21.04.2022, надрукований у газеті “Голос України” № 98 06.05.2022, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування). Законом від 21.04.2022 внесено зміни до законів України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, “Про зайнятість населення” та “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.

Зміни, внесені Законом від 21.04.2022, застосовуються як виключно під час дії воєнного стану (прикінцеві положення законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про зайнятість населення” доповнено відповідними нормами), так і після його припинення (як постійні). Так, серед іншого:

скасовується виплата допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності і вводиться одноразова фінансова допомога для організації підприємницької діяльності;

унормовується виплата допомоги по частковому безробіттю.

Слід зазначити, що окремі норми Закону від 21.04.2022 діють безпосередньо з 07.05.2022, а для реалізації інших норм потрібно прийняття Кабінетом Міністрів України та Міністерством економіки України відповідних підзаконних актів.

Особливо звертаємо увагу на те, що Кабінет Міністрів України під час дії воєнного стану уповноважений на прийняття рішень, пов’язаних з функціонуванням сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, у тому числі з питань, врегульованих спеціальними законами України.

Найближчим часом на нашій сторінці будуть розміщені деталізовані роз’яснення щодо застосування норм Закону від 21.04.2022 під рубриками “Електронний кадровий клуб” та “Правовий порадник шукача роботи”. У міру прийняття відповідних підзаконних актів також буде розміщуватися інформація про них.

Примітка. Ознайомитися з повним текстом Закону від 21.04.2022 можна на вебсторінці редакції газети “Голос України”.

Детальніше за посиланням: http://www.golos.com.ua/edition_archive

 

Яким чином під час дії воєнного стану роботодавці можуть подавати документи для отримання дозволу на застосування праці іноземця?

 

Законом України “Про зайнятість населення” встановлено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволів, що видаються регіональними центрами зайнятості. Для отримання дозволу (продовження дії дозволу) роботодавець звертається до регіонального центру зайнятості із заявою та відповідним комплектом документів.

Подавати заяви роботодавці можуть безпосередньо до регіонального центру зайнятості або через місцеві центри надання адміністративних послуг. Наразі також діє експериментальний проєкт, який дозволяє подавати документи через базові центри зайнятості або філії обласного центру зайнятості.

На період дії воєнного стану  Законом України “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану” (набрав чинності 07.05.2022) доповнено прикінцеві положення Закону України “Про зайнятість населення” нормою, яка передбачає, що заява роботодавця на видачу та продовження дії дозволу (разом з документами) може бути подана будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь