A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Щорічні протиепізоотичні заходи по профілактиці основних заразних хвороб тварин

Дата: 02.06.2022 15:15
Кількість переглядів: 418

Фото без описуЗ метою підтримання стабільної епізоотичної ситуації на території Кропивницького району, виявлення на ранніх стадіях, профілактики інфекційних та незаразних захворювань тварин спеціалістами Кіровоградської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться комплекс обов’язкових протиепізоотичних, лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних заходів з повним обхватом поголів’я тварин в усіх категоріях господарств. Основним етапом яких є діагностичні дослідження ВРХ на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, ДРХ на бруцельоз,коней на сап, А також щеплення ВРХ, ДРХ, коней проти сибірки. Щеплення собак та котів проти сказу. Практично усі хвороби є спільними для тварин і людей. За два тижні перед проведенням досліджень, рекомендується власникам провести дегельмінтизацію тварин та дослідити фекалії (кал) тварин на гельмінтози.

     По результатам обстеження розробляються рекомендації власникам тварин по догляду, утриманню та годівлі. Адже, при вражені тварин гельмінтозами спостерігається схуднення, зниження м’ясної та молочної продукції на 30%. Сухе тепле приміщення з природною вентиляцією. годівля доброякісними кормами, своєчасне прибирання гною є запорукою збереження здоров’я тварин та високої продуктивності.

    Лейкоз великої рогатої худоби – інфекційна, повільно протікаючи хвороба, що характеризується ураженням кровотворної системи, утворенням пухлин в органах і тканинах організму. Джерелом збудника хвороби є хворі тварини. У більшості тварин вірус передається кровосисними комахами через молоко та інші секрети та екскрети. Тварини, хворі лейкозом є носіями вірусу все життя. Таких тварин не можна випасати у загальному стаді, вони підлягають здачі на забій.

    Бруцельоз — інфекційне захворювання з тенденцією до тривалого перебігу, що супроводжується гарячкою, алергізацією, ураженням судинної, нервової, статевої й інших систем з особливо частим залученням у патологічний процес опорно-рухового апарату. Основним джерелом інфекції для людини є дрібна й велика рогата худоба, а також свині. Найбільш характерною клінічною ознакою бруцельозу у сільськогосподарських тварин є аборт. Плід, оболонки, навколоплідна рідина містять збудника бруцельозу у величезній кількості.

      Туберкульоз - інфекційна хвороба тварин, птахів і людей, яка характеризується утворенням в органах безсудинних вузликів (туберкул), з наявністю сирнистого розпаду та у більшості випадків має хронічний перебіг. Збудником туберкульозу у тварин є мікобактерії людського, бичачого і пташиного видів. Хворі на туберкульоз тварини можуть бути джерелом інфекції для тварин і людей, а хворі люди - джерелом інфекції для тварин.

   Сибірка – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба. Яка проявляється у людей, тварин у вигляді тяжкої інтоксикації, лихоманки, виникненням набряків і карбункулів, ураженням кишечнику, легень, мигдаликів. Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудник в зовнішнє середовище з сечею,  фекаліями, молоком, кров’янистими виділеннями,  ще до того  як з’являються  характерні клінічні ознаки.

     Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу.   Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  м’ясоїдні (дикі та домашні).

 Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус;  подряпину та мікроушкодження шкіри; потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Кропивницько-Соколівське управління наголошує що дані заходи є обов’язковими.  Згідно  статті 37  Закону України  «Про ветеринарну медицину»   юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані: доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення.

      Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і в приватному секторі, від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані.

  Розміри плати за послуги, які надаються бюджетними установами центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 13 лютого 2013 року № 96 (у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 25 лютого 2021 року № 395 ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь