A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Обережно - трихінельоз!

Дата: 13.06.2022 11:54
Кількість переглядів: 226

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує, що у зв’язку з продовженням воєнного стану та військовою агресією Російської Федерації з настанням літнього сезону збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення захворювання пов’язаного з харчуванням неналежної якості.

 Трихінельоз – є одним з найтяжчих гельмінтозів людини, що характеризується тяжкістю клінічних проявів, нерідко втратою працездатності, а в окремих випадках летальним результатом. Для інвазії характерна лихоманка, м'язові болі, набряк обличчя, шкірні висипання,  а при тяжкому перебігу - ураження міокарда, легень, центральної нервової системи.

        Сприйнятливість людей до трихінельозу дуже велика. Для людини джерелом інфекції є дикі і домашні тварини. Домашні тварини, в свою чергу, заражаються при поїданні падалі, в якій знаходяться личинки трихінел Для того щоб одержати важке захворювання, достатньо з'їсти 10-15 г тріхінельозного м'яса. Зараження відбувається зазвичай при вживанні в їжу сирого або недостатньо проваренного м'яса уражених трихінельозом тварин, найчастіше м'яса , шинки, бекону корейки, грудинки, ковбаси, виготовлених з інвазованої свинини, а також ураженого трихінелами м'яса диких тварин (ведмедя, дикого кабана, борсука).

Захворювання зазвичай носить груповий характер. Хворіють члени однієї сім'ї, особи,  що використовували у харчування заражене м’ясо, яке не пройшло попереднього санітарно-ветеринарного контролю.

Необхідно пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищує личинки гельмінтів, а при виморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°С Личинки трихінел також гинуть при досягненні температури всередині шматка м'яса не менше 80 °С.

Для попередження ускладнення виникання захворювання на трихінельоз дорослих людей та дітей слід не вживати в їжу м'ясо домашніх і диких свиней без проведення ветеринарно-санітарної експертизи і дослідження на трихінельоз, дотримуватись вимог теплової обробки при приготуванні страв зі свинини, не проводити подвірний забій тварин без ветеринарного контролю та переміщення тварин без відповідних ветеринарних документів, проводити  дератизацію у своїх домогосподарствах всіма доступними методами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь