A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Інформація про вакансії: звітувати чи ні, що нового?

Дата: 15.06.2022 10:07
Кількість переглядів: 118

У Вас є потреба в кадрах, Ви маєте намір оперативно укомплектувати вільні робочі місця?  Поінформуйте про це  державну  службу зайнятості.

Вимогу щодо інформування служби зайнятості про вакансії містить Закон України «Про зайнятість населення», відповідно до якого роботодавці зобов’язані це зробити не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансій.

Слід наголосити, що датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Наразі така форма затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 № 316 (в редакції наказу від 05.12.2016 № 1476). З порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

Що нового:

з 07 липня нова форма звітності про вакансії

 

Відповідно до наказу Міністерства економіки України від 12.04.2022 № 827-22 оновлено форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та порядок її подання.  Наказ набере чинності з 7 липня 2022 року. Відповідно наказ Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 р.  № 316 втратить чинність.

Роботодавець, повідомляючи про наявність потреби у кадрах, зазначатиме спосіб укомплектування вакансій - за сприяння Державної служби зайнятості або ж самостійно.

Також розширено додаток до форми згаданого звіту, наразі він містить більше інформації про вимоги до кандидата, умови праці, особливості вакансії. Подавати форму № 3-ПН потрібно буде не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

Розширено способи подання форми звіту: традиційно - в паперовій (із засвідченням підписом) в електронній формі (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів).

У чому полягає відмінність

між чинною і новою формою звітності про вакансії?

 

Наразі буде йти мова про складові частини чинної і нової форми звітності № 3-ПН.

Тож чинна форма складається із загального блоку та двох розділів – Основні дані про вакансії таКоментарі до даних про вакансії (заповнюється за наявності таких коментарів).

Нова форма звітності також містить загальний блок (адресна частина), в якому зазначається інформація про подавача звітності (респондента), вид інформації (первинна чи уточнювальна). У цьому ж блоці проставляються підписи керівника та працівника центру зайнятості, який прийняв звіт. Форма містить таблицю “Основні дані про вакансію(ї)”.

Додатком до звіту є блок “Відомості про вакансію(ї)”, який заповнюється у разі, якщо спосіб укомплектування вакансії передбачає її укомплектування за сприяння державної служби зайнятості.

Які способи укомплектування

вакансій передбачені законодавством?

 

У таблиці “Основні дані про вакансію(ї)” форми звітності роботодавець визначається із вибором способу укомплектування вакансії – за сприяння державної служби зайнятості та/або підбір кадрів може здійснюватися самостійно.

У разі укомплектування вакансії за сприяння служби роботодавець заповнює також додаток до звітності “Відомості про вакансію(ї)”. Якщо укомплектування здійснюється роботодавцем самостійно, то такий додаток не заповнюється.

Звертаємо увагу, що подання форми звітності є обов’язковим, навіть у випадку самостійного укомплектування кадрів.

 

Чи зазначається в звітності про вакансії інформація

про доступність робочих місць для осіб з інвалідністю?

Так, зазначається. У разі укомплектування вакансії за сприяння державної служби зайнятості, роботодавець заповнює додаток до звітності “Відомості про вакансію(ї)”.

У пункті 2 цього додатку зазначається інформація про доступність робочого місця для особи з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зокрема, зазначається інформація про наявність зовнішніх сходів з пандусом, паркувального місця для автомобіля особи з інвалідністю, санітарно-гігієнічного приміщення, розрахованого для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зазначення такої інформації у звітності дозволить працівникам центрів зайнятості інформувати осіб з інвалідністю, які шукають роботу, про інклюзивність будівель, що має підвищувати оперативність укомплектування робочих місць.

 

Чи можна буде подавати звітність про вакансії

в електронній формі?

Нова форма звітності 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» може подаватися в електронній формі. Це передбачено пунктом 1.5 розділу Порядку подання цієї форми звітності.

Детальна інформація щодо такого варіанту подання викладена в розділі III зазначеного Порядку. Для подання звітності через Єдиний державний вебпортал електронних послуг роботодавцю необхідно мати електронний підпис або печатку, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Подавати форму можна буде також через сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на веб-сайті Державної служби зайнятості. Якщо електронний звіт подаватиметься через кабінет без накладення електронного підпису необхідно буде підтверджувати його паперовою формою (подається протягом                5 робочих днів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь