A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Візьміть дитину у родину

Дата: 29.09.2022 20:31
Кількість переглядів: 620

Фото без описуВійна, яка нині триває в Україні - важкий період для дорослих і особливо для дітей. Багато з них через ворожі бомбардування і обстріли залишилися сиротами. Чимало дітей, позбавлених батьківського піклування, потребують підтримки і родинного тепла. Якщо ви маєте бажання подарувати батьківську турботу, візьміть дитину у родину!

Особливості усиновлення дітей у воєнний стан

В умовах воєнного стану доволі часто важко знайти документи і встановити реальну ситуацію з батьками дитини, а тому зростають ризики порушення прав дітей. У цьому аспекті принципово важливим забезпечення найвищих інтересів дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Задля забезпечення найкращих інтересів дитини важливо вжити всіх заходів щодо розшуку її батьків чи інших родичів і обов’язково звернутися до служби у справах дітей.

Усиновлення здійснюється на підставі рішення суду. На період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалася і тому усиновлення відбувається на загальних підставах, з урахуванням підстав і порядку, встановленого Сімейним Кодексом України та відповідною постановою Кабінету Міністрів України.

 

Кого можна усиновити?

До дітей, яких можна усиновити, належать діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти, нотаріальну згоду на усиновлення яких надали їхні батьки, і які в обов’язковому порядку перебувають на обліку з усиновлення.

Облік з усиновлення ведуть служби у справах дітей та Національна соціальна сервісна служба. Однак діти, які сиротіють у зв’язку з воєнними діями, ще не перебувають на обліку з усиновлення, а тому розпочати процедуру їх усиновлення наразі неможливо.

Водночас Міністерство соціальної політики України наголошує, що діти, евакуйовані до інших держав внаслідок надзвичайної ситуації, у тому числі діти, яким на території інших держав надано статус біженця, не можуть бути усиновлені, оскільки більшість із них не є сиротами, або немає офіційних достовірних підтверджень цьому. Таким дітям має бути наданий тимчасовий догляд для можливого возз’єднання з їхніми сім’ями у майбутньому.

 

Хто може бути усиновлювачем?

Усиновлювачем може бути особа, яка є:

• дієздатною і досягла 21 року, за вийнятком, коли усиновлювач є родичем дитини;

• старшою за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на 15 років, а у разі усиновлення повнолітної особи різниця у віці не може бути менше ніж 18 років.

• усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, які не перебувають у шлюбі, за умови, що вони є громадянами України.

Важливо! Переважне право на усиновлення дитини мають її родичі.

Рішення про усиновлення постановляє суд на підставі відповідної заяви, висновку органу опіки та піклування за місцем постійного проживання (або влаштування дитини).

Наразі усиновлення дітей, які перебувають на території України, провадиться лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України і тільки по відношенню до тих дітей, щодо яких вдалося встановити обставини життя їхніх батьків або інших родичів.

 

Важливі аспекти процедури усиновлення, на які варто звернути увагу: 

• усиновлення відбувається виключно в судовому порядку, на підставі рішення, яке приймає суд за місцем проживання дитини.

• усиновити можливо лише тих дітей, які перебувають на обліку Міністерства соціальної політики та служб у справах дітей відповідних регіонів (наприклад, регіональні управління, обласні, районні в містах тощо).

• якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз’єднані при їх усиновленні.

• кількість дітей, яких може усиновити один усиновлювач не обмежується.

• кандидати в усиновлювачі мають пройти співбесіду в відповідних територіальних органах Міністерства соціальної політики України та отримати згоду на усиновлення.

• для усиновлення потрібна також згода самої дитини, якщо за віком та рівнем розвитку вона може її висловити.

Щоб отримати фахову консультацію з питань усиновлення рекомендуємо звертатися до служби у справах дітей Соколівської сільської ради: вул. Шевченка, 68 або телефонуйте за номером +38(095) 353-77-72 – начальник служби Мар’яна Побережник.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь