A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Харчові отруєння, як не допустити ботулізму?

Дата: 04.11.2022 13:47
Кількість переглядів: 137

        Фото без описуЗараз чи не кожен із нас намагається допомогти армії, переселенцям – коштами, одягом, продуктами. Часто збирають продукти тривалого зберігання, як-от консерви. Перш ніж передавати переселенцям чи бійцям на передову консерви, варто звернути увагу на термін придатності, оцінити зовнішній вигляд – чи кришка не здулася, чи не пошкоджена банка або бляшанка? Зовнішньо доброякісні продукти стають причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник.

        Ботулізм – харчове отруєння, що зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це інфекційне захворювання, від якого найперше страждає нервова система. Збудником ботулізму є ботулінова паличка, яка при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодійний токсин. Захворювання може призвести до неприємних наслідків, але якщо дотримуватись простих харчових правил, ботулізму у більшості випадків можна уникнути.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Основними симптомами ботулізму є: нудота, блювота, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок, порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів), спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, сильний головний біль.

Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін)

Тому будьте обережні! Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь