A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Дата: 07.12.2022 15:42
Кількість переглядів: 170

Фото без опису

Існують три шляхи передачі гострих кишкових захворювань: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки, елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

- дотримуватися правил особистої гігієни;

- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

- користуватися індивідуальним посудом;

- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

-окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров'ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/818-2019-%D0%BF#Texthttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/818-2019-%D0%BF#Text

 

 

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь