A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Хвороба Ньюкасла у птиці – що треба знати і як протидіяти

Дата: 02.02.2023 14:14
Кількість переглядів: 678

Фото без описуХвороба  Ньюкасла - це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, що вражає усі види птахів. При першому занесені збудника захворюваність може охоплювати до 100% поголів’я та закінчуватися загибеллю до 60–90% птиці.

      Хворобу Ньюкасла найчастіше реєструють у домашніх курей, індичок, цесарок тощо. Однак у природі також існують випадки захворювання дикої птиці, зокрема горобців та голубів, які можуть переносити збудника захворювання на значні  відстані і сприяти перезараженню здорових домашніх птахів.

       Основним джерелом інфекції є хвора та перехворіла птиця, що виділяє вірус у зовнішнє середовище з повітрям при диханні, яйцями та всіма виділеннями організму. Вже через добу після зараження починається виділення збудника, а після одужання вірус зберігається в організмі птахів ще упродовж 2–4 місяців.

        Поширюється хвороба Ньюкасла переважно при безпосередньому контакті здорової птиці з виділеннями інфікованої. Вірус може жити у теплому і вологому середовищі кілька тижнів. Цим середовищем, зокрема, є пташине пір’я і гній. При морозі існує дуже довго. Однак він швидко руйнується при зневодненні або під дією сонячного світла. Із сільськогосподарської птиці найбільш сприйнятливі кури.

       Щодо симптомів хвороби Ньюкасла, то вони з’являються протягом 2-12 днів (в середньому 5). Поширення відбувається повільніше, якщо фекально-оральний шлях є основним способом передачі, особливо для птахів, що утримуються в клітках. Молодняк птиці найбільш чутливий. Після проникнення до організму вірус через кров розноситься до різних тканин та органів, викликаючи порушення роботи центральної нервової системи, а також дихання і травлення. Спершу збудник розмножується в ендотелії, через що клітини кровоносних судин розрихлюються, порушується їхня порозність і починає розвиватися запально-некротичний процес.      Результатом цього стають множинні крововиливи в слизових та серозних оболонках. Через 1–1,5 доби вірус локалізується у паренхіматозних органах з дистрофічними змінами, а також кістковому і головному мозку, викликаючи симптоми порушення роботи нервової системи. Залежно від того, наскільки сильно ураження торкнулося певних органів і систем, спостерігають різні клінічні прояви

захворювання..

         Основні симптоми захворювання такі:

  - чхання, утруднене дихання, виділення з носа, кашель;

  - зелений водянистий пронос;

 - депресія, м’язовий тремор, опущені крила, скручування голови і шиї, кружляння і параліч.

  - часткове або повне падіння несучості;

   - поява яєць з тонкою шкаралупою і водянистим білком, незвичних за кольором,       формою або поверхнею;

    - набряк тканин навколо очей і на шиї.

    - раптова смерть.

         Вакцини від хвороби Ньюкасла для курей, індиків і голубів вводяться домашній птиці шляхом масового застосування з питною водою або аерозольного розпилення. Також живу вакцину вводять через ніздрі або кон’юнктивний мішок.

 

        Внаслідок перенесеного захворювання та одужання, або ж після вакцинації у птиці виникає імунітет до збудника хвороби Ньюкасла. Рівень накопичення у сироватці крові антитіл залежить від віку, а також термінів, способу і кратності проведення вакцинації. Важливу роль тут також відіграють фактори годівлі та утримання, які загалом сприяють кращій імунній відповіді і більшій стійкості організму до збудника.

          Оскільки ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає, єдиним способом захисту птиці від неї залишається своєчасна імунізація всього поголів’я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні.

          З питаннями стосовно вакцинації домашніх птахів від хвороби Ньюкасла можна звертатись до Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини адреса:

 м. Кропивницький, вул. Бобринецький шлях, 6, телефон (0522) 33-85-70

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь