A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Заразний вузликовий дерматит: як вберегти тварин

Дата: 21.04.2023 08:38
Кількість переглядів: 78

Заразний вузликовий дерматит (ЗВФото без описуД) – це контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (горбочків), ураженнями очей та слизових оболонок органів дихання, розмноження та травлення.

На ЗВД хворіють велика рогата худоба, косулі, олені, буйволи та деякі види диких жуйних тварин. Високопродуктивні тонкошкірі європейські породи ВРХ є більш сприйнятливими до захворювання та мають гострий перебіг хвороби.

Джерелом збудника ЗВД є хворі тварини, основний шлях передачі механічний – членистоногими комахами, у тому числі кровососами – комарами, мухами-жигалками тощо. Поширення ЗВД відбувається стрибкоподібно - на значні відстані (до 50-100 км) через переносників, безконтрольне переміщення тварин, контаміновані (змішані) корми, предмети догляду, транспортні засоби тощо. Хвороба належить до особливо небезпечних хвороб ВРХ.

Серед клінічних ознак висока температура (40°С), тварини можуть бути млявими і не мати апетиту, можливі виділення з очей і носа, значне зниження продуктивності і втрата ваги тварин. Найбільш вираженою ознакою є утворення вузликів на тілі, зокрема на голові, шиї спині, кінцівках, вимені, повіках, слизовій оболонці порожнини рота та носа. Може виникнути кульгавість, запалення сухожиль,сильні набряки грудної частини і кінцівок Можливе враження дійок вимені, виникнення вторинної бактеріальної інфекції маститу.

Вірус зберігається життєздатним в уражених частинах шкіри не менше 33 днів, в слині-11, в крові, сечі, молоці,спермі, виділеннях з носової порожнини та очей – 4 дні.

Сонячне світло має згубний вплив на вірус. У приміщені з низьким освітленням збудник може зберігатися протягом багатьох місяців.

Для обробки приміщень, обладнання, загонів, де були тварини використовують дезінфектанти на основі 20% розчину ефіру, хлороформу, 1% формаліну.

Специфічного лікування цієї хвороби не існує.

Як захистити тварину від ЗВД:

- Намагайтеся якомога частіше перевіряти тварину на наявність ознак хвороби, особливо ураження шкіри, кульгавість;

- Дотримуватися карантину нових тварин протягом декількох тижнів перш ніж приєднати їх до основного стада;

- Вивід тварин на пасовище проводити тільки після попередньої обробки засобами, що забезпечують захист тварин від укусів комах;

- При постановці тварин на стійлове утримання після закінчення випасу проводити обов’язків огляд тварин та профілактичну дезінсекцію тваринницьких приміщень;

- Під час лікування та маніпуляцій з тваринами необхідно використовувати одноразові стерильні голки.

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь