Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Обережно - трихінельоз!

Дата: 13.06.2022 11:54
Кількість переглядів: 312

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує, що у зв’язку з продовженням воєнного стану та військовою агресією Російської Федерації з настанням літнього сезону збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації та виникнення захворювання пов’язаного з харчуванням неналежної якості.

 Трихінельоз – є одним з найтяжчих гельмінтозів людини, що характеризується тяжкістю клінічних проявів, нерідко втратою працездатності, а в окремих випадках летальним результатом. Для інвазії характерна лихоманка, м'язові болі, набряк обличчя, шкірні висипання,  а при тяжкому перебігу - ураження міокарда, легень, центральної нервової системи.

        Сприйнятливість людей до трихінельозу дуже велика. Для людини джерелом інфекції є дикі і домашні тварини. Домашні тварини, в свою чергу, заражаються при поїданні падалі, в якій знаходяться личинки трихінел Для того щоб одержати важке захворювання, достатньо з'їсти 10-15 г тріхінельозного м'яса. Зараження відбувається зазвичай при вживанні в їжу сирого або недостатньо проваренного м'яса уражених трихінельозом тварин, найчастіше м'яса , шинки, бекону корейки, грудинки, ковбаси, виготовлених з інвазованої свинини, а також ураженого трихінелами м'яса диких тварин (ведмедя, дикого кабана, борсука).

Захворювання зазвичай носить груповий характер. Хворіють члени однієї сім'ї, особи,  що використовували у харчування заражене м’ясо, яке не пройшло попереднього санітарно-ветеринарного контролю.

Необхідно пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищує личинки гельмінтів, а при виморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°С Личинки трихінел також гинуть при досягненні температури всередині шматка м'яса не менше 80 °С.

Для попередження ускладнення виникання захворювання на трихінельоз дорослих людей та дітей слід не вживати в їжу м'ясо домашніх і диких свиней без проведення ветеринарно-санітарної експертизи і дослідження на трихінельоз, дотримуватись вимог теплової обробки при приготуванні страв зі свинини, не проводити подвірний забій тварин без ветеринарного контролю та переміщення тварин без відповідних ветеринарних документів, проводити  дератизацію у своїх домогосподарствах всіма доступними методами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь