Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Які обставини можуть слугувати поважною причиною для відмови у прийомі на роботу?

Дата: 07.09.2022 13:09
Кількість переглядів: 156

Фото без описуНагадаємо, що законодавство про зайнятість населення та Кодекс законів про працю України  гарантує громадянам захист від необгрунтованої відмови у найманні на роботу.

Так, статтею 22 вказаного Кодексу заборонена необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом.

Водночас визначено, що вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника можуть встановлюватися іншими положеннями законодавства.

Наприклад, для визначення стану здоров’я, у тому числі психічного, роботодавець може пропонувати претенденту на робоче місце пройти попередній психіатричний огляд.

Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 18.04.2022 № 651, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.06.2022 за № 648/37984. Цей Порядок набрав чинності 29.06.2022.

Метою проведення психіатричного огляду є встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров’я. За результатами проведення огляду особі видається довідка, форма якого затверджена зазначеним наказом. У цій довідці зазначається, зокрема, інформація про наявність (відсутність) протипоказань для виконання певного виду діяльності.

Тож вказані протипоказання можуть слугувати обгрунтованою причиною для відмови у прийомі на роботу.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України 18.04.2022 № 651 https://cutt.ly/bXVgOnE.

У вас є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами: https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь