Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Харчові отруєння, як не допустити ботулізму?

Дата: 04.11.2022 13:47
Кількість переглядів: 162

        Фото без описуЗараз чи не кожен із нас намагається допомогти армії, переселенцям – коштами, одягом, продуктами. Часто збирають продукти тривалого зберігання, як-от консерви. Перш ніж передавати переселенцям чи бійцям на передову консерви, варто звернути увагу на термін придатності, оцінити зовнішній вигляд – чи кришка не здулася, чи не пошкоджена банка або бляшанка? Зовнішньо доброякісні продукти стають причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник.

        Ботулізм – харчове отруєння, що зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це інфекційне захворювання, від якого найперше страждає нервова система. Збудником ботулізму є ботулінова паличка, яка при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодійний токсин. Захворювання може призвести до неприємних наслідків, але якщо дотримуватись простих харчових правил, ботулізму у більшості випадків можна уникнути.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Основними симптомами ботулізму є: нудота, блювота, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок, порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів), спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, сильний головний біль.

Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін)

Тому будьте обережні! Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь