Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Наш вдома! Український захисник Олексій Ружиненко з Карлівки поверненувся з полону у день народження мами

Дата: 18.07.2024 09:40
Кількість переглядів: 148

Вчора, 17 липня, з російського полону додому повернулися 95 українських захисників. Серед них і житель Карлівки Соколівської громади 21-річний Олексій Ружененко. Його повернення стало найкращим і найбажанішим подарунком на день народження мамі - Ользі Арпадіївні. Про нього вона мріяла понад два з половиною роки. Жінка поділилася радісними емоціями і розповіла, як чекала сина з полону, про що він мріє і як зустрічатиме його вдома.

- Олексій - єдиний син у нашій родині, пізня дитина. У 2022 році проходив строкову службу у прикордонних військах у Херсонській області біля Чонгару. Там 24 лютого, у перший день вторгнення росіян в Україну, він разом із побратимами потрапив у полон. З того часу аж до сьогоднішнього дня був у російській неволі, - розповідає Ольга Арпадіївна.

Жінка каже, про те, що син потрапив у полон, дізналися із відео, яке зняли росіяни, коли брали наших прикордонників у полон, а потім подзвонили до неї і показали сина. З того часу для батьків настали довгі дні важкої невідомості чекання.

Уже у квітні минулого року про перебування Олексія Ружиненка в російському полоні мамі розповів український захисник із Дніпра, який перебував там разом і її сином і якого звільнили з полону раніше. Вона дізналася, що Олексія тримають в селі Олексіївка білгородської області російської федерації. Кожного разу, коли відбувався черговий обмін полоненими, сподівалася, що її син повернеться додому. І ось нарешті, у її день народження, пролунав довгоочікуваний дзвінок.

- Він подзвонив і привітав мене з днем народження. Я одразу навіть не впізнала його голос, ще й зв'язок був дуже поганий. А коли зрозуміла, що це мій Льоша, радості не було меж, - зі сльозами ділиться емоціями мама. - Сьогодні вже двічі говорили з ним по телефону, все хочу його розпитати, як здоров'я, чи не знущалися в полоні, а він відповідає: "Мамо, не хвилюйся, все добре". Каже, якщо розказуватиме, то хвилюватимуся ще більше. А я ж бачу, що худий такий, виснажений. Але головне, що живий і вже вдома, в Україні. Інші хлопці розповідають, що в полоні було всього, і били, і знущалися, але було, що й тамтешні люди співчували і їх підгодовували, щоб вони могли там триматися...

Звільненню односельця з полону радіють усі жителі Карлівки. Мати захисника каже, телефон цього дня був просто "червоним" від дзвінків. Жінка вдячна всім, хто розділив з родиною цю радість, особливо ж дякує Наталії Мокряк, любові Шевченко, Тетяні Хомутовській, Тамілі Явдощук, які увесь час з першого дня полону сина підтримували родину і допомогали пережити цей важкий час. Не залишали в біді батьків Олексія і рідна Карлівська школа, Соколівська сільська рада та багато небайдужих односельців.

Нині Олексія після реабілітації чекають вдома. Мама вже збирається готувати улюблені синові страви.

- Буде і борщ, і голубці, які син дуже любить, а ще смажена риба, і варені раки. Він дуже любить рибалити і ловити раки. Сказав мені, що коли приїде додому, перше, що зробить - піде ловити рибу і раки, - розповідає про мрію сина мама.

Чекають вдома Олексія Ружиненка і всі, хто за нього увесь цей час хвилювався і підтримував. Одна з таких жінок - Наталія Мокряк, яка як ніхто розуміє, що значить для мами дочекатися звільнення рідної дитини з полону.

- Коли мій син Роман Мокряк був у російському полоні (нагадаємо, Роман Мокряк, капітан малого артилерійського катера "Бердянськ", якого у 2018 році взяло на таран російське судно і екіпаж катера потрапив у полон), Олексій Ружененко тоді навчався в 11 класі Карлівської школи. Він тоді мене дуже підтримував, писав Ромі листи, брав участь в акціях на підтримку наших моряків. Брав активну участь у військово-патріотичній грі "Сокіл Джура", був спортивним, гарно вчився. Він мріяв вступити у військове училище, пішов на строкову службу, щоб потім залишитися на службі. Але в перший день війни сам потрапив у полон. Я зранку 17 липня подзвонила до його мами привітати з днем народження і побажала, щоб найкращим подарунком стали обійми найріднішого. Я ще не знала про обмін. І тут мрія здійснилася. Все село було "на вухах" від радості, - розповідає Наталія Мокряк. - З нетерпінням чекаємо зустрічі, коли зможемо обійняти Олексія. Щирі вітання родині! З поверненням додому вітаємо усіх захисників!

Нині Олексія Ружиненка чекають вдома. Ще трішки терпіння треба рідним, поки він пройде реабілітацію, відновить здоров'я, щоб обійняти рідну дитину.Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь