Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Туберкульоз - небезпечне захворювання тварин

Дата: 22.07.2024 16:27
Кількість переглядів: 73

Туберкульоз - небезпечне захворювання тварин

 

Туберкульоз тварин - одна з найнебезпечніших хвороб, яка завдає економічні збитки сільському господарству й становить загрозу здоров’ю людей.

Для своєчасного виявлення хворих тварин, щорічно планово проводять діагностичні дослідження. У 2024 році в Кропивницькому районі заплановано алергічно дослідити на туберкульоз 13800 голів великої рогатої худоби. Алергічна реакція - виявляє реагуючих на туберкулін тварин на ранній стадії, до того як хвора тварина почне виділяти збудник туберкульозу в навколишнє середовище та заражати інших. Туберкулінізації підлягають тварини з 40-денного віку.

Діагностика й боротьба з туберкульозом тварин і птиці в Україні здійснюється згідно з «Інструкцією з профілактики та боротьби з туберкульозом», затвердженою наказом Комітету ветеринарної медицини України від 03.09.2009 №316.

Туберкульоз - інфекційне хронічне захворювання тварин, птахів і людини, яке характеризується утворенням у різних органах типових безсудинних вузликів (туберкул) з наявністю сирнистого розпаду. Збудники туберкульозу при потраплянні в організм аліментарним або аерогенним шляхом здатні уражати всі органи і тканини та виділятися із організму тварин з молоком, бронхіальним слизом, фекаліями, сечею.

З метою недопущення захворювання тварин на туберкульоз керівники господарств, власники худобизобов’язані:

  • доставляти тварин для проведення ветеринарно-санітарних заходів спеціалістами ветеринарної медицини;

  • забезпечити належні умови утримання, годівлі та експлуатації тварин;

  • не допускати введення (завезення) тварин з інших господарств і населених пунктів, без відома спеціалістів ветеринарної медицини. Закуплених тварин утримувати протягом 30 діб на профілактичному карантині, під час якого їх досліджувати на туберкульоз та інші інфекційні захворювання згідно з ветеринарно-санітарними вимогами;

  • не допускати контакту хворих тварин з іншими тваринами;

  • проводити поточні ремонти, дезінфекцію та дератизацію тваринницьких приміщень і територій господарств;

  • систематично очищати приміщення і територію господарства від гною та його біотермічне знезараження;

  • своєчасно реєструвати та ідентифікувати завезене і новонароджений молодняк;

  • не допускати до обслуговування в тваринництві та кормовиробництві осіб, які не пройшли медичне обстеження на туберкульоз, а також хворих на туберкульоз, які перебувають на диспансерному обліку;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини пред'являти на завезених тварин ветеринарні документи, забезпечити належні умови для проведення спеціалістами ветеринарної медицини клінічного огляду, діагностичних досліджень та своєчасно інформувати про випадки захворювання тварин з ознаками, характерними для туберкульозу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь