A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Застосування РРО/ПРРО

Дата: 20.01.2022 08:55
Кількість переглядів: 337

Фото без описуКропивницька ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області повідомляє, що відповідно до пункту 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України, з 1 січня 2022 року закінчився перехідний період і застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп є обов’язковим. Ці правила не поширюються на ФОП-«єдинників» І групи. Та платників єдиного податку, які здійснюють діяльність на території села. Дане виключення не застосовується якщо:

  • Одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції;
  • Одночасно здійснюється дистанційна торгівля;
  • Сільською радою прийнято рішення про обов‘язкове застосування РРО.

 Застосування РРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (зі застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Коротко пояснимо:

  • застосування РРО передбачає внесення до пам’яті реєстратора певної операції і видачу покупцю певного документа;
  • операція в цьому випадку має бути лише розрахункова. До них для продавців Закон про РРО відносить операції з продажу товарів, робіт, послуг або повернення коштів покупцю.  Такі розрахунки проводилися або готівкою або зі застосуванням платіжних карт;
  • «чиста» безготівка (розрахунки з рахунку на рахунок без застосування платіжної карти, або оплата покупцем через касу банку на рахунок продавця) в пам'ять реєстратора не вноситься.
  • не вносяться до РРО і неторгові операції з готівкою або платіжними картами – наприклад, виплата зарплати чи надання коштів під звіт, у позику тощо;
  • покупець отримує документ про розрахунок. Види розрахункових документів, які має формувати РРО, та їх обов'язкові реквізити затверджує наказ Мінфіну від 21.01.2016 р. №13. До речі, в нього у 2021 році вносилися зміни.

Реєстрація РРО

Перш ніж щось резервувати, ФОП має зробити певну підготовчу роботу. По-перше, йому слід визначитися з типом РРО – апаратний чи програмний. Якщо апаратний, то якого виду, моделі чи буде ФОП його купувати, чи лише орендувати. І який ЦСО буде цей апарат обслуговувати (з ПРРО цей крок пропускається).

Реєстрація апаратного РРО

Реєстрація апаратного РРО здійснюється в ДПС за основним місцем обліку. При цьому подати документи для реєстрації можна як на папері, так і в електронній формі.

Для реєстрації РРО підприємець або його уповноважений представник подає до контролюючого органу заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (далі - реєстраційна заява).

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації РРО ДПС не пізніше двох робочих днів з дня надходження реєстраційної заяви приймає рішення зареєструвати РРО, для чого формує та резервує фіскальний номер РРО в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС.

У день резервування фіскального номера РРО в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС контролюючим органом, де проводиться реєстрація РРО, ДПС надсилає до ЦСО інформацію у вигляді довідки про резервування фіскального номера реєстратора розрахункових операцій за формою №2-РРО.

Датою резервування фіскального номера РРО, яка зазначається в довідці про резервування фіскального номера, є дата, що відповідає даті формування фіскального номера РРО в інформаційно-телекомунікаційній системі ДПС.

Протягом трьох робочих днів з дати надсилання до ЦСО довідки про резервування фіскального номера РРО переводиться у фіскальний режим роботи.

Завершення процедури реєстрації РРО здійснюється на підставі довідки про опломбування РРО та акта введення в експлуатацію РРО, примірники яких у день введення в експлуатацію ЦСО надсилає до контролюючого органу, де проводиться реєстрація РРО.

Датою реєстрації РРО, яка зазначається в реєстраційному посвідченні, є дата, що відповідає даті внесення даних до інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС.

     Реєстрація програмного РРО

Про правила реєстрації ПРРО.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО, що подається у електронній формі за основним місцем обліку ФОП як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись підприємцем.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, ФОП повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. №557.

Підприємець може перевірити реєстрацію всіх зареєстрованих РРО та програмних РРО у відкритій частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС, в меню Реєстри у вкладці «Інформація про РРО» шляхом пошуку за їх даними.

  Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ДПС України у мережі Facebook або за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь