A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

ОБЕРЕЖНО КЛІЩІ!

Дата: 10.05.2022 09:24
Кількість переглядів: 190

 Фото без описуНайнебезпечніший  період, коли кліщ найбільш активний у теплі сонячні дні квітня-червня та серпня-жовтня. Протягом цього періоду, з метою попередження укусів кліщів, необхідно дотримуватися чітких правил, а також пам’ятати, що на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, знайти цих паразитів важко. Зазвичай, кліщі нападають у затінених частинах лісу з густими заростями трави та дрібних чагарників. На людині улюбленими місцями для кліщів є: голова, ключиці, пахви та пахові складки.

Не всі кліщі є носіями збудників захворювань, але серед захворювань, які переносять кліщі, є такі небезпечні як: кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та кліщовий вірусний енцефаліт, які протікають дуже важко, дають безліч ускладнень і навіть можуть приводити до летального результату.

Першим проявом укусу кліща є почервоніння в місці укусу, припухлість починається свербіж, кліщ збільшується у розмірах, згодом може з’явитись головний біль, млявість, підвищення температури, озноб, ломота у всьому тілі. Якщо не почати вчасно лікування хвороба може призвести до ураження нервової, серцево-судинної системи, суглобів,ю м’язів, шкіри. Для хвороби Лайма характерна мігруюча еритема, яка нагадує коло, воно поступово може збільшуватися у розмірах, тепле на дотик, але рідко болить.

 Яких правил необхідно дотримуватися щоб захистити себе від нападу кліщів?

  1. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, штани заправляти в шкарпетки, щоб було легше помітити кліщів, які наповзають. Голову слід покрити капелюхом або капішоном.
  2. Краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць і прямих сонячних променів).
  3. Після прогулянки потрібно ретельно перевірити своє тіло і тіло дітей на наявність кліщів.Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  4. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям,пахвові западини, спину.
  5. Систематично оглядайте домашніх тварин після прогулянок та   виходу на природу.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь