A A A K K K
для людей із порушенням зору
Соколівська громада
Кіровоградська область, Кропивницький район

Які документи подаються для отримання дозволу на застосування праці іноземців?

Дата: 04.11.2022 10:48
Кількість переглядів: 149

Фото без описуЗаконодавство про зайнятість населення визначає чіткий перелік документів, які подаються для оформлення дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі – іноземці). Цей перелік регламентовано статтею 42-2 Закону України «Про зайнятість населення».

Слід наголосити, що перелік документів залежить від категорій іноземців. Тож, для отримання дозволу для іноземних найманих працівників роботодавцеві необхідно подати наступний перелік документів:

- заяву, в якій роботодавець підтверджує, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця, відповідно до закону не пов’язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці. Зразок заяви тут https://cutt.ly/SNiCOuF;

- копії сторінок паспортного документа іноземця з особистими даними разом з перекладом українською мовою, засвідченим в установленому порядку;

- кольорову фотокартку іноземця розміром 3,5 x 4,5 см;

- проєкт трудового договору (контракту) з іноземцем, засвідчений роботодавцем.

Роботодавець подає також документ про внесення плати за видачу дозволу.

 

Чи змінились строки, на які може бути виданий дозвіл на застосування праці іноземців?

Так, змінились.

Строк дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) визначено статтею 42-3 Закону України «Про зайнятість населення».

З 15 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном». Цим Законом внесені зміни до Закону України “Про зайнятість населення”. Зокрема, стаття 42-3 викладена у новій редакції.

Для іноземних найманих працівників раніше було передбачено, що дозвіл видається на строк дії трудового договору, але не більше як на 1 рік. Наразі, цей строк продовжено до 2-х років. Такий же строк встановлено для гіг-працівників.

Для внутрішньокорпоративних цесіонаріїв раніше дозвіл видавався на строк дії рішення іноземного суб’єкта господарювання про переведення іноземця на роботу в Україну та трудового договору (контракту), укладеного українським суб’єктом господарювання з іноземцем. Наразі, ця норма не змінилась, але визначено, що строк дії дозволу не може перевищувати 3 роки.

Слід зазначити, що зміни стосуються не всіх категорій іноземців. Так, не змінився строк дії дозволу для відряджених іноземних працівників – дозвіл для них видається як і раніше на період дії зовнішньоекономічного договору (контракту), укладеного між українським та іноземним суб’єктами господарювання, але не більш як на 3 роки.

Фактично не змінились строки дії дозволів (на строк дії відповідних довідок, але не більше як на 1 рік) для:

- осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

- осіб, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;

- осіб, які подали заяву про визнання особою без громадянства або оскаржують рішення про відмову у визнанні особою без громадянства.

У Законі України «Про зайнятість населення» з’явилась нова категорія іноземних найманих працівників – іноземці, які прибули в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти та мають намір у період навчання і після закінчення навчання, за умови працевлаштування не пізніше ніж за 30 календарних днів до моменту завершення навчання, провадити трудову діяльність в Україні. Для них строк дії дозволу дорівнює строку дії трудового договору (контракту), але не більше як 1 рік у період навчання.

 

Посвідка на тимчасове проживання іноземця: чи потрібно її обмінювати у період дії воєнного стану?

Так, потрібно.

Нагадаємо, що іноземці та особи без громадянства (далі - іноземці), які прибули в Україну для працевлаштування та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період роботи в Україні. Оформлення посвідки на тимчасове проживання є обов’язковим для іноземця, щодо якого видано дозвіл на застосування його праці (Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Правила оформлення посвідки регламентується вказаним Законом та Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 322 (із змінами). Підпунктом 3 пункту 7 цього Порядку визначено, що посвідку потрібно обмінювати у разі закінчення строку її дії. Посвідка видається на період роботи, зазначений у дозволі – відповідно, у разі продовження строку дії дозволу посвідку потрібно обмінювати.

У період дії воєнного стану необхідно також враховувати наступне. Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2022 року № 1202 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» https://cutt.ly/QNA6jyj (набрала чинності 26 жовтня 2022 року), серед іншого, установлено, що посвідки на тимчасове проживання, крім тих, які оформлені громадянам російської федерації, строк дії яких закінчився або які підлягають обміну відповідно до законодавства після 24 лютого 2022 року, підтверджують законні підстави для тимчасового чи постійного проживання в Україні та право на в’їзд в Україну на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів з дня його припинення чи скасування. Іноземці, крім громадян російської федерації, зобов’язані в установленому законодавством порядку подати документи для обміну посвідок на тимчасове проживання протягом 30 календарних днів з дня припинення або скасування воєнного стану.

 

Заробітна плата для іноземних працівників:

чим регулюється та який розмір?

 

У зв’язку з набранням чинності Закону України від 21 вересня                             2022 року № 2623-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» внесені зміни до Закону України «Про зайнятість населення» у частині видачі дозволів на застосування праці іноземців, у тому числі стаття 42-1 цього викладена в новій редакції. Слід наголосити, що норми, які регулювали розмір заробітної плати іноземців та осіб без громадянства, виключені.

Нагадаємо, що до внесення змін у редакції Закону України «Про зайнятість населення» статтею 42-1 було передбачено, що дозволи для іноземних працівників (окрім окремих категорій) видавались за умови виплати їм заробітної плати у розмірі не менше як 10 мінімальних заробітних плат.

Питання оплати праці найманих працівників, у тому числі іноземців, регулюється низкою нормативно-правових актів. Зокрема, це Кодекс законів про працю України https://cutt.ly/fNa6lMg та Закон України «Про оплату праці» https://cutt.ly/JNa6bnA Так, в Законі України «Про оплату праці» виписані норми, що стосуються державного та договірного регулювання оплати праці.

Водночас звертаємо увагу, що невідповідність умов проєкту трудового договору (подається в комплекті документів для отримання дозволу) з іноземцем законодавству України про працю є підставою для зупинення розгляду заяви про видачу дозволу. Крім того, неусунення таких підстав тягне за собою відмову у видачі дозволу.

 

За яких умов роботодавці можуть застосовувати працю іноземних працівників творчих професій?

 

З 15 жовтня цього року набрав чинності Закон України від 21 вересня                             2022 року № 2623-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном».

Цим Законом внесені зміни до Закону України «Про зайнятість населення» у частині видачі дозволів на застосування праці іноземців. Зокрема, виключено термін «іноземні працівники творчих професій», а також виключені норми, що регулюють особливості видачі дозволів окремим категоріям іноземців, у тому числі вказаним працівникам.

Зазначені зміни не позбавили роботодавців права на оформлення дозволів на застосування праці іноземців на посадах творчих професій. Оформлення дозволів для такої категорії іноземців здійснюється на загальних підставах. Розмір заробітної плати визначається роботодавцем і не може бути менше мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що до внесення змін, у редакції Закону України «Про зайнятість населення» були передбачені особливості видачі дозволів на застосування праці іноземних працівників творчих професій. Однією з таких особливостей було те, що дозволи для цієї категорії іноземних працівників видавались за умови виплати їм заробітної плати у розмірі не менше мінімальної – на відміну від загальної норми, яка передбачала виплату заробітної плати у розмірі не менше як 10 мінімальних заробітних плат.

 

Чи можуть роботодавці застосовувати працю іноземних ІТ-професіоналів?

 

Так, можуть. Таке право виникає за умови отримання дозволу в Державній службі зайнятості. Виключенням є окремі категорії іноземців, наприклад, ті, які мають дозвіл на імміграцію в Україну.

Питання отримання дозволів на застосування праці іноземців врегульовані Законом України «Про зайнятість населення» https://cutt.ly/7NswQRk (зі змінами). Дозволи для іноземних ІТ-професіоналів видаються на загальних засадах, як і для інших категорій іноземців.

Іноземними ІТ-професіонали визнаються іноземці або особи без громадянства, які займали посади, пов’язані з розробленням та впровадженням результатів комп’ютерного програмування (операційної системи, комп’ютерних програм та їх компонентів, веб-сайтів, онлайн-сервісів) та криптографічних засобів захисту інформації в юридичних особах, що провадять діяльність із комп’ютерного програмування як основний вид економічної діяльності за Національним класифікатором видів економічної діяльності.

Є питання щодо видачі дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства? Телефонуйте за (0522) 24 64 18 (0522) 32 08 01.

Виникають інші питання сфери зайнятості – звертайтеся до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, що розміщені тут https://cutt.ly/VNiez6n

Ми маємо Telegram-канал, що створений для обміну повідомленнями з клієнтами Підтримка ДСЗ#12 Кіровоград https://t.me/dcz_kir


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь